Basic rules for watering plants
To πότισμα είναι η κυριότερη αιτία των προβλημάτων των φυτών. Πολλά φυτά καταστρέφονται εξαιτίας του υπερβολικού ποτίσματος. Οι ρίζες των φυτών χρειάζονται τον αέρα όσο και το νερό. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους βασικούς κανόνες για ένα σωστό πότισμα. Το αραιό πότισμα ή το στεγνό χώμα είναι και αυτό αιτία προβλημάτων. Είναι όμως ευκολότερο να διαπιστώσουμε αυτό το πρόβλημα γιατί μαραίνονται τα φύλλα. Όταν το χώμα είναι πολύ στεγνό βλάπτονται οι ρίζες και δεν μπορούν να απορροφήσουν νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί συμπυκνώνονται ή γίνονται πολύ δυνατές οι θρεπτικές ουσίες με αποτέλεσμα να καίγονται οι ρίζες. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει πάντοτε υγρασία στο χώμα ώστε να διατηρούνται διαλυμένες οι θρεπτικές ουσίες για να απορροφώνται από το φυτό. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πόσο πολύ και πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε. Σε μερικά φυτά όμως όπως στους φοίνικες και στις φτέρες δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει το χώμα, ενώ άλλα ευδοκιμούν με πιο στεγνό χώμα. Όλα λοιπόν τα φυτά χρειάζονται υγρασία αλλά σε διαφορετικούς βαθμούς. Για πρακτικούς σκοπούς και για λόγους κατατάξεως των αναγκών υγρασία των φυτών μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα μελετώντας τα κατωτέρω:
Υγρό χώμα: Σημαίνει πως τα φυτά συνήθως χρειάζονται πότισμα μέρα παρά ημέρα. Αυτά τα φυτά πρέπει να έχουν πάντα συνεχή παροχή νερού στο χώμα που αναπτύσσονται. Συνήθως θα προκληθούν βλάβες στα φύλλα αν για οποιαδήποτε περίπτωση στεγνώσει το χώμα.
Νοτισμένο χώμα: Σημαίνει ότι τα φυτά χρειάζονται συνήθως πότισμα κάθε 3- 6 ημέρες. Η επιφάνεια του χρώματος δεν πρέπει να ξεραθεί από το ένα πότισμα έως το άλλο.
Στεγνό χώμα: Σημαίνει πως τα φυτά χρειάζονται συνήθως πότισμα κάθε 8 με 14 ημέρες. Αυτά τα φυτά έχουν τραχιές ρίζες οι οποίες είναι συνηθισμένες σε συνθήκες ξηρασίας. Η επιφάνεια λοιπόν πρέπει να είναι στεγνή στην αφή πριν το πότισμα. Ο παλιός κανόνας λέει για τον έλεγχο της υγρασίας με το δάκτυλο: ποτίζουμε όταν η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή στην αφή. Εάν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία δοκιμάζουμε λίγο περισσότερο βάζοντας το δάκτυλό μας 2 εκατοστά περίπου μέσα στο χώμα. Εάν το χώμα είναι πάλι στεγνό πρέπει να ποτίσουμε οπωσδήποτε το φυτό. Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω φροντίζουμε με επιμέλεια την υγρασία των φυτών μας φροντίζοντας συγχρόνως να επιτρέπουμε την είσοδο στις ρίζες του πολύτιμου αέρα.
Πώς θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές Το καλοκαίρι είναι η πιο θερμή εποχή του χρόνου, είναι επίσης και περίοδος διακοπών. Όταν έρχεται λοιπόν καλοκαίρι φέρνει μαζί του και το ετήσιο πρόβλημα της φροντίδας των φυτών του σπιτιού. Πως θα φροντιστούν τόσα φυτά όταν θα λείπετε για τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα; Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το συμβαίνει στο σπίτι σας όσο βρίσκεστε σε διακοπές, γι αυτό εφαρμόστε κάποια από τις παρακάτω συμβουλές.
Η ανθρώπινη επαφή Ζητείστε από κάποιον φίλο ή γείτονα να προσέχει τα φυτά σας όσο εσείς θα βρίσκεστε μακριά. Βέβαια αυτή η λύση αν και θεωρητικά καλύτερη, πολλές φορές έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αν ζητήστε από κάποιον να έρχεται μέσα στο σπίτι σας κατά την διάρκεια της απουσίας σας, αυτός ή αυτή μάλλον θα έχει την τάση να τα παραποτίζει. Αυτό συμβαίνει πιθανόν γιατί το άτομο που έχει αναλάβει να φροντίζει τα φυτά σας ανησυχεί μήπως τα φυτά ξεραθούν μέχρι την επόμενη επίσκεψή του στο σπίτι σας. Η καλύτερη λοιπόν λύση είναι να κάνετε ακριβώς το αντίστροφο. Μεταφέρετε προσωρινά τα φυτά σας στο σπίτι του φίλου ή του γείτονα - αν φυσικά συμφωνεί- ώστε να τα φροντίζει μαζί με τα δικά του, μέχρι να επιστρέψετε από τις διακοπές.
Αυτοποτιζόμενες γλάστρες και συσκευές Πρακτική αυτόνομη συσκευή ποτίσματος Μια άλλη μέθοδος για να αντιμετωπίσετε την απουσία φροντίδας στα φυτά σας είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες με φυτίλι. Τέτοιου είδους φυτίλια ή συσκευές υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές στην αγορά. Από απλές μέχρι ηλεκτρονικές. Από την στιγμή που θα εγκαταστήσετε τέτοιες συσκευές μπορείτε να πάτε στις διακοπές σας αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες. Φροντίστε ωστόσο να ποτίσετε πρώτα καλά τα φυτά σας και να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά στον τύπο χώματος που έχετε. Το χώμα σας δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ σφιχτό.
Φυτά στην μπανιέρα Πολλοί βάζουν τα φυτά τους στο μπάνιο του σπιτιού τους, μέσα στην μπανιέρα πριν φύγουν για διακοπές. Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λόγω της υγρασίας του χώρου. Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστο για δύο εβδομάδες. Αν τα φυτά σας απαιτούν υψηλή υγρασία, βάλτε το βούλωμα στην τρύπα της μπανιέρας και γεμίστε με λίγο νερό, περίπου 2- 3 εκατοστά ύψος. Τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό να πατούν σε κάποια βάση (τελάρο, δοχείο κλπ). Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό.
Στη σακούλα Ένα φυτό μπορεί να επιζήσει για λίγο καιρό χωρίς πότισμα αν τοποθετηθεί σε καθαρή πλαστική σακούλα. Ανοίξτε μερικές τρύπες στην σακούλα και μετά σφραγίστε την, με σύρμα ή ταινία. Προσέξτε να μην αφήσετε το φυτό εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως.
Δροσίστε Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε την θερμοκρασία του σπιτιού σας όταν θα αφήσετε τα φυτά σας μόνα τους. Ένα φυτό στους 16C έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό από ένα φυτό στους 27C . Ένα υπόγειο θα ήταν το δροσερότερο μέρος γι' αυτά. Τα υπόγεια συνήθως εκτός από χαμηλότερη θερμοκρασία, έχουν και χαμηλότερο φωτισμό. Τα φυτά που δέχονται περιορισμένο φωτισμό χρειάζονται λιγότερο νερό από αυτά που τα βλέπει ο ήλιος. Γι αυτό περιορίστε τον φωτισμό και τα φυτά σας θα τα καταφέρουν χωρίς πότισμα για μεγαλύτερο διάστημα.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες όσον αφορά στο πότισμα. Κάποια χρειάζονται ελάχιστο πότισμα π.χ. κακτοειδή, παχύφυτα, κάποια κανονικό πότισμα π.χ. γούκα, φίκος και κάποια άλλα συχνό πότισμα π.χ. φτέρη, πάπυρος. Θα μας βοηθήσει πολύ η ομαδοποίηση των φυτών, ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό, υγρασία και φως. Εαν έχουμε συγκεντρωμένες τις γλάστρες με παρόμοιες απαιτήσεις θα είναι πιο απλό να μπορούμε να φροντίζουμε τα φυτά μας με το σωστό τρόπο.
Ένας γενικός κανόνας για να ελέγξουμε αν το φυτό χρειάζεται πότισμα ή όχι, είναι ο εξής: πέρνουμε με τα δάχτυλά μας λίγο χώμα από την επιφάνεια της γλάστρας (μέχρι 5 εκ. βάθος) και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει αρχικά μπάλα η οποία στη συνέχεια διαλύεται, το φυτό δεν χρειάζετε ακόμη πότισμα. Αν το χώμα είναι ξερό, δεν σχηματίζει μπάλα, αλλά τρίβεται, τότε το φυτό πρέπει να ποτιστεί άμεσα. Αν το χώμα λασπώνει στα δάχτυλά μας, τότε το φυτό είναι πολύ ποτισμένο και πρέπει να αραιώσουμε τα ποτίσματα.
Κάποια φυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το σάπισμα του ριζικού τους συστήματος π.χ. η μπιγκόνια. Αν το χώμα ενός τέτοιου φυτού έχει ποτιστεί περισσότερο απ' ότι πρέπει, φρντίζουμε να μην το ποτίσουμε μέχρι να στεγνώσει και στη συνέχεια το ποτίζουμε πιο αραιά και με μικρότερες ποσότητες νερού. Το ίδιο ισχύει φυσικά για κάθε φυτό που υποφέρει από υπερβολικό πότισμα.
Αν τώρα κάποιο φυτό έχει μείνει απότιστο και το χώμα του ξεραθεί υπερβολικά, πρέπει να ποτιστεί άμεσα. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι ο εξής: γεμίζουμε έναν κουβά αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρά τη γλάστρα, με νερό και βυθίζουμε μέσα τη γλάστρα. Την κρατάμε, ώστε να μην υπάρχει φόβος να αναποδογυρίσει η γλάστρα ή να βγει η μπάλα του χώματος από το εσωτερικό της. Αφήνουμε τη γλάστρα μέσα στο νερό, μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες αέρα από το χώμα της. Αυτό είναι σημαντικό, μια και το ξερό χώμα είναι γεμάτο αέρα και δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό που θα πέσει πάνω του. Αν δεν μπορούμε να ποτίσουμε το φυτό με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να το ποτίσουμε με τον κλασικό τρόπο, αλλά όχι ρίχνοντας μεμιάς όλο το νερό. Ρίχνουμε λίγο νερό, περιμένουμε να το αποροφήσει το χώμα, προσθέτουμε άλλο λίγο κ.ο.κ., μέχρι το χώμα να ποτιστεί καλά.